Andningstest kan visa om du har cancer

Andningstest kan visa om du har cancer

Vi är vana vid att det finns tester som man andas på för att ta reda på hur mycket alkohol man har i sin utandningsluft. Men visste du att det numera också finns ett test som kan visa ifall man har ?

Skiljer mellan olika cancerformer

Testet heter och i kliniska studier har man sett att testet kan diagnosticera lungcancer med 83 procents säkerhet och testet kan också skilja mellan flera olika typer av lungcancer. Testet kan således göra sådant som det tidigare krävdes en för.

Säkrare resultat än tidigare diagnosformer

Lungcancer är den cancerform som oftast leder till döden och det är många som drabbas av cancerformen varje år. Men det är också så att det är många patienter som får genomgå biopsi eller strålning helt i onödan eftersom de har fått ett falskt positivt resultat tidigare. Med detta nya test som enbart kräver ett andningstest så får man mycket säkrare resultat. Kemiska rester från en tumörs ämnesomsättning löses upp i blodet, för att senare hamna i lungorna. Det finns hundar som är tränade för att identifiera via utandningsluften och dessa kan förutsäga med 98 procents säkerhet. Detta har forskarna tagit fasta på för att försöka skapa ett andningstest för , vilket nu verkar ha lyckats även om man fortfarande fortsätter utveckla och förbättra testet. Forskarna säger att de kommer att släppa testet ut på marknaden när testet kan diagnosticera med 90 procents säkerhet.

Detta inlägg är sponsrat av projektorlampa

Källa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *