Betulin i barkbröd är hälsosamt

Betulin i barkbröd är hälsosamt

Visste du att från rätt sorts träd har stora ? Det är nämligen så att barken i vårt vanligaste träd Björk innehåller Betulin vilket kan både minska fetma och högt kolesterol. Och turligt nog så är nästa stora grej efter surdegsbröd. ingår även i ett antal mediciner.

Barkbröd var en förr under missväxtår och hungersnöd i bland annat Nordens fattigare trakter ofta bakad brödsort. Den bestod vanligen av en blandning av barkmjöl av tall, men även av björk, alm, lind med flera, samt råg- och/eller vetemjöl. I vissa trakter blandades bark i mjölet även under helt normala skördebetingelser.

För bland annat många samer har bark länge varit en källa till energi och C-vitamin. I Sverige har man funnit en barktäkt som är 3 000 år gammal, men man tror bruket är betydligt äldre än så. Man har funnit barktäkter liknande de man funnit i Sverige på tallar även i norra Sibirien, i USA och Kanada.

Ännu vid 1900-talets början förekom någon gång barkbröd i Finland och Norrbotten. I dag finns barkmjöl att köpa i en del hälsokostbutiker.
Det är inte den yttre barken som används, utan ett tunt skikt () som finns mellan veden och ytterbarken. Smaken är kraftigt besk. Man skördar barken på våren då saven stiger och det släpper lätt, därefter torkar man den och sedan rostar över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till ett mjöl.

Barkmjöl har även använts till . Man kokade först välling av och redde sedan av med barkmjöl.

Eneriginnehållet i mjöl av tallbark är 82 Kcal/100g.

Källor: Forskning & Framsteg och ”Vildmarksteknik del 2” av Nalle Corander samt SVT.

GNU Free Documentation License. Källa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rk_vid_Bergsj%C3%B6n,_den_23_oktober_2005..JPG


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *