Bröstförstoring eller bröstkonturering med Macrolane

Bröstförstoring eller bröstkonturering med Macrolane

Läkemedelsverket går nu ut med information till kvinnor som har genomgått eller med VRF20 och VRF30.

Följande meddelar myndigheten:

, tillverkare av produkten Macrolane, har den 16 april beslutat att produkten inte får användas för bröstförstoring/bröstkonturering. Detta beror på att Macrolane försvårar eller i vissa fall omöjliggör tolkningen av . Macrolane får fortsättningsvis användas för de övriga användningsområden (indikationer) som anges i bruksanvisningen.

Q-Med har sedan tidigare i bruksanvisningar och annan dokumentation informerat om att Macrolane kan störa mammografiscreening (se samtyckesblankett). Den informationen finns emellertid inte separat utan är inflikad i övrig dokumentation. När det nu har visat sig att problemet med tolkning av mammografibilder är uttalat vill genom denna publicering bidra till att information direkt ska nå ut till berörda kvinnor.

Q-Med betonar att det är viktigt att kvinnor som fått Macrolane-injektioner i brösten informerar sjukvården om detta i samband med mammografiundersökning eller annan bröstdiagnostik.

Eftersom Macrolane i sig inte är skadligt behöver berörda kvinnor inte vidta några ytterligare åtgärder. Det är dock viktigt att följa de råd och rekommendationer som getts av läkare inför behandlingen. I synnerhet är det viktigt att delta i vanlig inklusive mammografiundersökning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *