Dataspel kan diagnostisera infektionssjukdomar

Dataspel kan diagnostisera infektionssjukdomar

Forskare vid har utvecklat ett spel som kan diagnostisera  () nästan lika exakt som läkare. Forskargruppen har skapat ett onlinespel där många spelare spelar tillsammans och hjälper varandra.

Spelet går ut på att spelarna ska hjälpa läkare från utvalda delar av världen genom att snabba på den långsamma processen att särskilja malariainfekterade röda från friska .

Malaria – en utbredd sjukdom

Forskarna hoppas att spelets användare kan vara till hjälp exempelvis i områden i där malaria står för närmare 20 procent av all dödlighet bland barn. Det är omkring 210 miljoner människor världen över som drabbas av Malaria årligen och omkring 40 procent av alla sjukhusbesök i beror på grund av just malaria. En snabbare diagnosmetod är därför synnerligen välkommen.

Revolutionerande metod

Vanligtvis diagnosticeras malaria genom att en erfaren patolog tittar på i ett vanligt mikroskop. Processen är väldigt tidskrävande och i de länder som läkarna har ett stort antal Malariapatienter samtidigt som de har små resurser kan processen till och med kännas övermäktig.

Ett problem är också risken för falskt negativ, nämligen att patienter som inte har sjukdomen ändå får en . Detta innebär i sin tur onödiga och kostsamma behandlingar och sjukhusvistelser. Det nya spelet som forskarna tagit fram anses vara en revolutionerande metod som kan snabba på processen att diagnostisera malaria och därigenom spara såväl tid som pengar.

Än så länge är det mestadels frivilliga studenter från UCLA som har provat spelet och de har visat sig kunna fastställa Malaria med en säkerhet som närapå är identisk med erfarna patologer. Dataspelet är gratis att spela och kan spelas på alla datorer och även på mobiltelefoner. Det kan bli spelat av alla människor, inklusive barn, påpekar också forskarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *