DNA-sekvensering införs i Norge på nationell nivå

DNA-sekvensering införs i Norge på nationell nivå

Norge kommer att bli det första landet att införa i den nationella hälso-och sjukvårdssystemet. Norge som har en befolkning på 4,8 miljoner, kommer att använda ”nästa generations” -sequencers med mål att söka efter mutationer i tumörer som kan avslöja vilka cancerbehandlingar kan vara de mest effektiva.

Denna pilotfas kommer att genomföras av Norwegian  Genomics Consortium kommer att börja att undersöka 1000 patienter i hopp om att förbättra behandlingarna. De kommer också att analyser 3.000 tidigare erhållna att få en bättre uppfattning om mutationer i olika cancerformer samt hur de påverkar en patients svar på ett läkemedel.

I en andra fas kommer projektet att bygga ett laboratorie samt en klinisk och  infrastruktur för databehandling som behövs för att få sådan vård till 25.000 norrmän som har fått diagnosen cancer varje år. Liknande projekt pågår i Storbritannien och på sjukhus i USA, Frankrike och andra ställen. Men Norges satsning kommer att bli bland de första att leta efter med nästa generations DNA-sekvensering än tidigare konventionella genetisk testning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *