Dyrare fiskoljekapslar innehåller inte mer Omega 3

Dyrare fiskoljekapslar innehåller inte mer Omega 3

Man ska inte tro att det finns mer Omega 3 i de dyrare fiskoljekapslarna än i de billiga. Det visar resultatet från en studie där , , har jämfört innehåll och kvalitet i nio olika fiskolje- och säloljepreparat som säljs i Sverige.

Omega 3 viktigt för hälsan

Allt fler svenskar köper fiskolje- eller säloljepreparat. Av många anledningar är det bra för hälsan att få i sig de viktiga Omega 3-fettsyrorna som finns i . För att slippa äta så mycket fisk är det många som väljer att ta fiskolje- eller med Omega 3 som alternativ. Men det finns många tillverkare och många produkter att välja land och vissa produkter är riktigt dyra. Därför har nu SLU granskat nio av produkterna med avseende på pris per kapsel och vad som står på innehållsförteckningen samt mätt kapselns vikt, milligram olja och milligram Omega 3. Resultaten visat att en dyrare produkt inte automatiskt ger mer Omega 3.

Stor variation i fettsyrehalt bland kapslarna

Generellt sett så visade det sig att det som stod på innehållsförteckningarna stämde bra överrens med vad som uppmäts. Däremot så var det ett par av produkterna där en kapsel inte är tillräckligt för att erhålla rekommenderad daglig mängd av Omega 3. Dessutom var inte priserna relaterade till mängden Omega 3 och forskarna konstaterar därför att de dyraste kapslarna inte alls innehöll mest fettsyror. Säloljekapseln innehöll absolut lägst mängd Omega 3. Den kapsel som hade högst halt Omega 3 innehöll hela sju gånger så mycket Omega 3 som den kapsel som hade lägst fettsyrehalt.

 Se även trafikförsäkring

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *