Effektivare behandling av barncancer med DNA-metod

Effektivare behandling av barncancer med DNA-metod

Omkring 20 barn per år, mestadels barn under två år, insjuknar i cancerformen. Nu har forskare från funnit en -metod som visat sig ge en effektivare behandling av just . Idag används behandlingen vid alla neuroblastomfall som upptäcks i landet.

DNA – Bild CC Flickr @drs18

Flera undergrupper av Neuroblastom

Neuroblastom är en väldigt speciell cancervariant. Den drabbar det perifera nervsystem och innebär att vissa av tumörerna tillbakabildas spontant, medan andra tumörer är väldigt aggressiva och har en dålig prognos trots snabb och intensiv behandling.

Den nya DNA-metoden kan skilja mellan dessa undergrupper av tumörer och på så sätt både ge en mycket snabbare och effektivare behandling liksom en mer individanpassad behandling. Metoden har till och med visat sig kunna identifiera en tidigare okänd undergrupp av neuroblastom.

Möjlighet till individanpassad behandling

Redan nu används alltså den nya DNA-metoden vid alla nya fall av neuroblastom i Sverige. Dels använder man metoden för att kunna ställa en säkrare diagnos och dels för att kunna placera in patienten i rätt behandlingsgrupp. Forskarna fortsätter dock att utveckla metoden.

Målet är att kunna göra en analys av varje cancertumör för att därefter kunna sätta in läkemedel som slår emot de egenskaper som är specifika för just denna . På så sätt kan man individbehandla så att de patienter som har en lindrigare form av neuroblastom kan besparas från onödiga behandlingar och biverkningar, medan patienter med en mer aggressiv form av neuroblastom kan få en intensiv behandling direkt.

Forskarna hoppas också att DNA-metoden ska kunna bli en utgångspunkt även i utvecklandet av patientspecifika tester som kan hitta tumörceller i och .

Källa: forskning.se

PSST! Du stödjer väl Ung http://www.ungcancer.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *