Farligt att lyssna på Apotekens råd

Farligt att lyssna på Apotekens råd

Läkemedelsverket har gjort en unik granskning av hela 1 098 försäljningsställen, såväl apotek som livsmedelsbutiker som säljer receptfria mediciner. Det visade sig att många av råden som ges är klart hälsofarliga.

Studie med skrämmande resultat

Läkemedelsverkets studie visade att vart 20:e råd som man får på apotek kan vara direkt farligt. I andra slags butiker som säljer är siffran dubbelt så hög. Där är nämligen ett av tio råd helt felaktigt, ofta till och med hälsofarligt. Dessutom får anställda på livsmedelsbutiker och bensinstationer som säljer mediciner inte ens ge råd kring läkemedlen. För att få ha en rådgivande roll kring mediciner krävs det en medicinsk eller farmaceutisk utbildning, men studien visade att många struntar i dessa regler.

Falska kunder fick felaktiga råd

Läkemedelsverkets undersökning skickade man falska kunder att köpa dels till en höggravid kvinna, dels febernedsättande tabletter till ett barn och dels läkemedlet Reliv som är den mest sålda tabletten som innehåller paracetamol. Det visade sig att många kunder fick felaktiga råd från såväl apotek som andra butiker.

Farliga råd kring mediciner ges

Den höggravida kvinnan fick exempelvis rådet att ta eller , alltså läkemedel som innehåller , trots att det är väl känt att denna typ av mediciner kan orsaka stora komplikationer, som moderkaksavlossning eller problem med hjärta och lungor hos fostret. De kunder som ville ha medicin till sitt barn rekommenderades också felaktiga läkemedel – var tionde gång i butik och var fjortonde gång på apotek. Bara några få gånger frågade personalen hur gammalt barnet var, något som bör frågas varje gång man ska ge råd angående mediciner till barn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *