Felaktiga graviditetstester återkallas

Felaktiga graviditetstester återkallas

De kvinnor som under sommaren har lämnat graviditetstest på Kvinnokliniken i kan ha fått ett felaktigt provsvar. Testerna kan nämligen ha visat att kvinnan inte är trots att hon egentligen faktiskt är . Nu återkallas 10 000 över hela landet på grund av tillverkningsfel.

Nya tester erbjuds

Det var genom ett test hos leverantören som man upptäckte att testerna visar felaktigt. Hela tillverkningsserien har nu kallats tillbaka med omedelbar verkan. På Kvinnokliniken i Västerås har man skickat tillbaka 95 graviditetstest ur tillverkningsserien, men 205 test har redan använts under sommaren.

Det handlar om tester som gjorts under juni, juli och augusti. Om man vet med sig att man gjort ett graviditetstest under denna tid erbjuder nu att man får komma och göra ett nytt test helt kostnadsfritt. kommer dock inte att kontakta de drabbade kvinnorna eftersom de inte vet vilka som gjort tester under den aktuella tidsperioden utan att i så fall manuellt leta igenom varenda patientjournal.

Någon ersättning till de drabbade kvinnorna utgår heller inte från landstinget, eftersom det handlar om ett fel hos tillverkaren och inte hos själva landstinget. Alla graviditetstester som är gjorda under sommaren är inte felaktiga, men tillverkningsserien återkallas ändå eftersom man inte vet vilka av testerna som har varit felaktiga och inte.

Detta inlägg sponsrades av Guld24

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *