Fjärrstyrda gener är framtiden

Fjärrstyrda gener är framtiden

Forskare från Rockefeller University i New York har lyckats fjärrstyra gener inuti levande djur, vilket är en föraning på något som en dag kan leda till medicinska processer där patienters gener kan bli stimulerade på befallning. I studien har forskargruppen använt sig av radiovågor för att sätta igång insulinproducerande gener i möss. Studiens resultat är nyligen publicerade i Science.

Ökade och sänkta hos mössen

Redan efter 30 minuter av att mössen blivit utsatta för radiovågorna hade deras insulinnivåer ökat och deras blodsockernivåer hade också sjunkit. De amerikanska forskarna menar att resultaten skulle kunna leda till att forskare världen över kan få fler och bättre verktyg för att kunna manipulera celler från utsidan av kroppen. Forskarna påpekar dock att de inte i första hand har utvecklat metoden som ett sätt att kunna kontrollera – det finns redan idag många bra och användbara behandlingar för diabetiker som dessutom är mycket snabbare än denna metod.

Kliniska prövningar inte aktuella nu, men kanske i framtiden

Efter viss finjustering kanske också kliniska tillämpningar vore möjliga. För tillfället är det dock inte aktuellt eftersom det inte är etiskt att sätta in tumörer i människor för att göra kliniska försök, så forskarna håller på utveckla alternativa sätt. Enligt forskargruppen trodde man tidigare inte att skulle kunna ha en påverkan på mediciner för människan, men forskarna har nu utökat repertoaren för vad partiklarna kan göra i levande djur.

Källa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *