Flera Apotek tjänar mindre pengar

Flera Apotek tjänar mindre pengar

Förra året öppnade total 121 nya apotek runt om i landet. På de två år som gått sedan omreglerades har nu totalt 313 nya apotek öppnat, en ökning med en tredjedel. Alla län har fått fler apotek än tidigare, visar Sveriges Apoteksförenings årsrapport för 2011.

Apotek - Bild: CC BY - Flickr @apotekhjartat

Men det har varit ett ”kämpigt år” med dålig lönsamhet för branschen, enligt vd . Omsättningen för apoteken låg på 33,5 miljarder kronor, det är i stort sett i nivå med omsättning året innan.

Johan Wallér pekar på att ökningen av antal apotek har lett till en utspädning av apotekens intäkter. Flera apotek har stängt, och ett apotek uppe i Luleå gick i konkurs i fjol. Lönsamheten och omsättningen per apotek har minskat, samtidigt som antalet apotek och öppettiderna har ökat.

De receptbelagda läkemedel utgör omkring 80 procent av apotekens omsättning, sedan omkring 20 procent av försäljningen av receptfria läkemedel har flyttat till dagligvaruhandeln.

Svenskarna har ju inte blivit sjukare eller fler, och receptbelagda mediciner är apotekens kärnverksamhet. Det gör att det blir en utspädningseffekt, säger Johan Wallér.

Framöver tror Wallér att vissa aktörer på apoteksmarknaden kommer att köpa upp andra och att fler apotek stängs.

Jag tror att ökningstakten kommer att avbrytas och att vi kommer att få färre apoteksaktörer. Det sker en stor konsolidering och den börjar samtalas om nu.

Här kan du ladda hem årsrapporten:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *