Flest doser av Fentanylplåster skrivs ut i Halland

Flest doser av Fentanylplåster skrivs ut i Halland

ligger högst när det gäller antalet förskrivningar av de båda smärtstillande läkemedlen och . Läkarna i Hallands län skriver ut betydligt fler doser av dessa läkemedel än vad som görs i genomsnitt i resten av landet.

Nya

Under det senaste året har dessa två läkemedel också lyfts fram som nya allvarliga narkotikaproblem. Det senaste året är det sex personer som har dött efter att de överdoserat och missbrukat det tunga läkemedlet Fentanyl. Nyligen har två andra dödsfall också inträffat och man tror att även dessa beror på Fentanyl. Med bakrgund från detta beslutade sig för i Halland att granska förskrivningen av Fentanyl och Oxikodon i länet. Och man konstaterade att det har förskrivits betydligt fler doser av de båda läkemedlen i Halland jämfört med genomsnittet för resten av landet under de senaste fyra åren. Under en månad i somras skrevs det ut 66 procent fler doser av Fentanyl och 50 procent fler doser av Oxikodon i Halland jämfört med riksgenomsnittet.

Inte för mycket läkemedel

Läkemedelskommittén pekar dock på att de inte tror att läkarna skriver ut för mycket läkemedel. Det handlar om att det är just dessa två läkemedel som förskrivningarna är speciellt stora för. När det gäller den totala gruppen av , opioidläkemedel, så ligger Halland på en jämförbar nivå som resten av landet. Troligen beror de höga förskrivningarna på Fentanyl och Oxikodon att läkarna föredrar dessa framför andra likartade läkemedel. Man ska nu också gå vidare och granska den totala bilden när det gäller förskrivning av i Halland.

Källa: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=4925569

 Se även trafikförsäkringar

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *