Forskare har lyckats lösa hudens gåta

Forskare har lyckats lösa hudens gåta

Forskare vid har lyckats ta reda på hur hudens yttersta lager, , ser ut och fungerar på molekylnivå. Det yttersta lagret av huden är ett vattentätt barriärskikt och nu har forskargruppen lyckats strukturbestämma detta barriärskikt, vilket öppnar för såväl möjlighet till att ge läkemedel genom huden som för möjligheter att bättre kunna förstå olika .

Forskningsgenombrott som banar väg

Det nya forskningsgenombrottet banar väg för att brett kunna ge läkemedel via huden istället för genom tabletter eller sprutor. Det finns många fördelar med att kunna ge läkemedel genom huden, som att läkemedel på detta sätt kan ges jämnt över tiden istället för stötvis. Dessutom behöver inte heller läkemedlet passera via levern, som ju är fallet när läkemedel tas i tablettform, vilket minskar risken för biverkningar.

Forskargruppen kommer nu att konstruera datorsimuleringar där de kan pröva sig fram för att få reda på vilka substanser som behöver tillsättas till olika läkemedel för att de ska kunna ges via huden. Forskarnas förhoppning är att man på sikt ska kunna få vanliga läkemedel som och insulin direkt via huden.

Huden - Bild CC Flickr @HoskingIndustries

Ökad förståelse för hudsjukdomar

En annan sak som gör forskningsgruppens upptäckt så intressant är att upptäckten banar väg till ökad förståelse för hudsjukdomar, vilket i sin tur är en förutsättning för utvecklingen av nya och bättre behandlingar. Den största andelen av hudens sjukdomar yttrar sig på något sätt genom en störd funktion i hudens skyddsbarriär. Nu vill forskarna gå vidare och använda sig av sin metod till vidare studier. Forskningsgruppen har ägnat 20 år åt att öka hudbarriärens gåta och nu tror man alltså att hudens gåta är löst.

Källa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *