Forskare varnar – trådlösa insulinpumpar kan hackas

Forskare varnar – trådlösa insulinpumpar kan hackas

Uttalandet gjordes under Black Hats tekniska säkerhetskonferens. Det är forskaren , själv diabetiker, som kommer med den alarmerande rapporten om att personer som använder en ansluten till en trådlös glukosmätare kan utsättas för livsfara genom att hackare kan ta sig in på det trådlösa nätverket och övervaka eller ställa in systemet att leverera dödliga doser av det sockerreglerande hormonet.

Budskapet spred sig som en löpeld på bloggar och och personer blev både uppskrämda och nyfikna på möjligheterna att hacka trådlösa hjälpsystem för diabetiker.

Men, det visade sig att varningen var en sanning med modifikation, för att kunna hacka och få kontroll över det trådlösa övervakningssystemet krävs att man har serienumret på den pump som diabetikern använder. Med andra ord så kan inte systemet hackas om man inte har det unika serienummer som varje trådlös enhet har.

Det har även visat sig att den information som man har kunnat övervaka inte har kunnat läsas då den dels är krypterad och dels osammanhängande. Sammantaget så är risken för att ens trådlösa system för ska hackas, så att det utgör livsfara, näst intill obefintlig.

Dock är detta en påminnelse om att det är viktigt att tekniska hjälpmedel för sjukvården behöver en stark säkerhet för att skydda patienter.

En kommentar till Forskare varnar – trådlösa insulinpumpar kan hackas

 1. Per Anders skriver:

  Hmm, skulle det alltså varit sändaren i stickan som kunde avlyssnas. Då måste man ju fejka blodvärdet för att få pumpen att öka insulindosen? Och det måste nog anses vara ganska svårt eller kanske inte?

  Men en dyr avlyssning antar jag och ännu dyrare om du skall kunna ändra det värde som stickan ger eftersom stickan o pumpen sällan eller aldrig är mer än en halvmeter ifrån varndra. Torde vara svårt att ta över den signalen utifrån, i ett annat rum då, antar jag eftersom det skulle ske i lönndom?

  Men men men! Eftersom det inte existerar någon säkerhet ’What so Ever’ när det gäller datorer så funkar det helt säkert bara du får testa fram ett sätt att göra det.

  Kryptering! hehe? Det finns ingen säker kryptering föränn det finns kvantdatorer!

  Om du skickar information från ett ställe till ett annat kan det ALLTID fångas upp på endera el. andra sättet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *