Forskning om fågelinfluensa publicerad

Forskning om fågelinfluensa publicerad

Nu släpps även den andra av de två omdebatterade studierna på där forskarna har upptäckt hur man kan göra viruset ännu mer smittsamt.

H5N2 – Bild CC Wikimedia

Endast fem mutationer

För några år sedan skrämde fågelinfluensan, , många människor över hela världen och sjukdomen har hittills skördat över 300 dödsoffer. Forskare gjorde förra året studier över vad som krävdes för att göra viruset luftburet. Det visade sig att det endast var fem stycken mutationer som krävdes för att detta skulle ske.

Fem förändringar i virusets arvsmassa var alltså tillräckligt för att influensan skulle bli luftburen och därigenom också mycket mer smittsam.

Mutationerna finns naturligt

Det som är mest oroande är att dessa fem förändringar kan ske spontant i naturen. Man har till och med redan hittat dem i existerande . Dock har de ännu inte skett alla fem samtidigt i samma .

Både fördelar och nackdelar med publicering

Studien presenterades på en vetenskaplig konferens redan i september 2011, men då ansåg USA:s försvarsdepartement och deras rådgivande myndighet i vetenskapsfrågor, , att forskningen kunde vara farlig eftersom den kunde användas av terrorister.

Forskarna gick då med på att vänta 60 dagar med att publicera artikeln för att man skulle hinna diskutera hur man skulle agera. Det finns ju både risker och fördelar med att publicera forskningsartiklar för allmänheten. Nu har man dock nått slutsatsen att fördelarna väger tyngre än riskerna.

Tack vare publiceringen kan forskare runt om i världen få chansen att lära från studien och detta kan bidra till ökad kunskap om viruset och i sin tur ge bättre skydd mot i framtiden. Artikeln är nu publicerad i .

Källa:

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/341682/title/Second_of_two_blocked_flu_papers_released

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *