Fortfarande farliga gifter i nappflaskor

Fortfarande farliga gifter i nappflaskor

Förra året infördes ett förbud mot i . Bisfenol A är ett ämne som visat sig ge hormonstörande effekter på barn. När detta upptäcktes införde EU ett förbud mot ämnet i alla inom hela EU. Nu har det gjorts en vetenskaplig studie på nya och studien visar de skrämmande resultaten att även de nya nappflaskorna också innehåller farliga ämnen. Att välja som sägs vara fria från Bisfenol A är alltså ingen garanti mot att man ska slippa ge sitt barn farliga ämnen via nappflaskan.

Mycket läckande substanser

Det var 277 stycken plastnappflaskor avsedda för små barn som analyserades i studien. Flaskorna kom från 26 länder i EU samt från Schweiz, USA och Kanada. Det man tittade på var vilka ämnen som kan läcka från plasten till flaskans innehåll. är det vanligaste materialet att använda vid tillverkning av nappflaskor och det visade sig också att det var den sorts plast där det största antalet ämnen läckte ut till innehållet i flaskan. I studien fanns 11 flaskor köpta i Sverige med och av dessa var sex stycken tillverkade av . Under studien fann man att hela 31 stycken främmande substanser läckte ut från de analyserade flaskorna till innehållet i flaskorna och en del av dessa substanser kan vara skadliga. Exempelvis hittades bensenderivat, som annars återfinns i bensin och som kan vara cancerframkallande och man hittade även , som har visat sig skada nervsystemet, samt , som annars återfinns i bläck och återvunnet papper. I 90 procent av flaskorna hade fenol migrerat till flaskans innehåll och i 65 procent av flaskorna hade alkaner migrerat till innehållet i flaskan.

 

Glasflaskor är att föredra

Naturskyddsföreningen råder nu konsumenterna att använda nappflaskor av glas eller rostfritt stål istället för nappflaskor av plast. Dock bör man undvika flaskor av aluminium eftersom dessa kan ha en invändig plastfilm av , som är ett hormonstörande ämne. Glasflaskor finns att köpa på internet ifall man inte hittar dem i sin vanliga babybutik.

Källa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *