Giraffer ska lösa det höga blodtryckets gåta

Giraffer ska lösa det höga blodtryckets gåta

Det finns en gåta som forskare har förundrats över i flera hundra år. Nämligen den att girafferna ena sekunden kan dricka vatten ur en damm för att nästa sekund lyfta huvudet flera meter upp i luften och detta utan att giraffen svimmar. Nu finns därför svenska och danska forskare på plats i Sydafrika för att följa girafferna och försöka lära sig blodtryckets gåta av dem.

- Bild CC Flickr @ullkika

Högt ger ofta följdsjukdomar

Girafferna är mästare på . De lever med ett blodtryck som är dubbelt så högt som vårt, men ändå får de inte några av de svåra följdsjukdomar som vi människor lätt drabbas av. För oss människor är ett vitt utbrett . Var femte människa i väst lider idag av högt blodtryck, och fler lär det bli så länge vi inte har svaret på blodtryckets gåta. Dagens mediciner är tyvärr inte tillräckligt effektiva och dessutom drabbas alltför många av svåra följdsjukdomar som högt blodtryck annars lätt leder till.

Giraffer har extremt högt blodtryck

Under forskningsprojektet kommer man bland annat att studera hur det kan komma sig att giraffernas organ, som , och , kan klara av det extremt höga blodtrycket som giraffer ofta drabbas av. Tidigare har man aldrig kunnat mäta blodtrycket hos en giraff just när den sänker ner huvudet för att dricka och därefter lyfter huvudet igen. Men nu har forskare från Göteborgs universitet utvecklat en helt ny typ av implantat som ska opereras in i giraffernas halsar för att forskarna ska kunna registrera vad som händer med djurens blodtryck när de rör sig på ett helt naturligt sätt.

Källa

Detta inlägg sponsrades av projektorlampor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *