Hälsoapparna är här för att stanna

Hälsoapparna är här för att stanna

I andra delar av världen används frekvent. I exempelvis England och Spanien uppmanas patienter att genomföra dagliga mätningar av sitt hälsotillstånd med hjälp av mobilappar och sedan skickas resultaten till ett centralt datasystem. Utvecklingen av appar inom sjukvården ökar i många länder och hälsoapparna är här för att stanna. De har många fördelar, som att patienterna blir mer delaktiga i sin vård och dessutom sparas pengar in inom vården.

Svenskar är dåliga på att använda hälsoappar

I Sverige ligger vi dock ännu en bit efter många andra länder. Här finns ännu inte ens ett gemensamt journalsystem. Mobilappar är inte heller något som används särskilt frekvent inom vården ännu. Däremot används mobilappar inom en rad andra områden. Vi svenskar har vant oss vid att exempelvis använda appar när vi håller koll på nyhetsuppdateringar, följer våra vänners förehavanden, kollar busstabellen eller får tips på vad vi ska äta till middag. Men när det gäller sjukvård borde vi alltså använda mobilen mer.

Apparnas möjligheter är oändliga

Utvecklingen av appar inom sjuk- och hälsovården pågår för fullt så det är bara att hoppa på tåget. Till exempel kan man redan nu använda appar till att hantera långsiktiga sjukdomar, hjälpa människor att hitta sjukvårdstjänster via en karta, få praktisk information om att äta hälsosamt och träna regelbundet samt spåra och övervaka exempelvis .

kan få påminnelser om att kontrollera sitt och ta sin medicin. Det finns också appar där patienter kan ha samråd med kliniska team online. Genom att ta tillvara apparnas möjligheter behöver vi inte längre träffa läkare för varje ärende utan många ärenden kan skötas direkt hemifrån via mobiltelefonen, vilket spar såväl tid som pengar för såväl patienter som vården.

Källa:

https://www.gp.se/nyheter/debatt/1.917405-halso-appar-kan-ge-farre-sjukhusbesok

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *