Kosttillskott inköpta på Internet innehåller brister

Kosttillskott inköpta på Internet innehåller brister

har genomfört en undersökning av inköpta på Internet och hittat stora brister. Som köpare är det lätt att bli lurad eftersom det är vanligt med felaktig märkning och felaktiga påståenden om effekter som saknar vetenskaplig grund. I vissa fall kan kosttillskotten vara direkt hälsofarliga på grund av innehållet i kombination med felaktig information.

Inger Andersson som är generaldirektör på Livsmedelsverket säger:

– Av det vi sett i vår undersökning verkar det som att internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning är oseriös. Antingen struntar försäljarna i att ta sitt ansvar eller så saknar de kompetens att göra det. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vad det är man köper och risken att bli lurad eller till och med skadad är stor.

Undersökningen genomfördes med 43 kosttillskott inköpta från åtta svenskspråkiga sajter, för att se dels hur väl kosttillskotten uppfyller märkningskraven för livsmedel och dels hur vanligt det är att ämnen med kända biverkningar ingår. Undersökningen inriktades på ett urval av kosttillskott med påståenden om eller prestationshöjande egenskaper samt enstaka produkter med förväntat eller potenshöjande verkan.

Bara 2 av 43 förpackningstexter uppfyllde de granskade märkningskraven
I 30 av de 43 granskade produkterna ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla hälsofarliga substanser
Substanser som kan ge biverkningar påvisades i 28 produkter
19 av de 43 granskade produkterna saknade svensk märkning
Hälsopåståenden förekom på 18 av de 24 produktförpackningarna med svensk märkning. Många av påståendena saknar vetenskaplig grund
8 av produkterna skulle vid en prövning kunna klassificeras som läkemedel

(/) varnas för särskilt samt de kosttillskott som innehåller grönt te.

Andra som rapporterat om detta: SVT Rapport, Livsmedelsverket.

2 kommentarer till Kosttillskott inköpta på Internet innehåller brister

  1. […] Vi har även skrivit om denna nyhet här. […]

  2. […] rapporterade tidigare om att Livsmedelsverket gick ut och varnade för kosttillskott och nu har även Läkemedelsverket […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *