Låg kvalitet på beslagtagna potensmedel

Låg kvalitet på beslagtagna potensmedel

I september 2011 samverkade tull, polis och Läkemedelsverket i operation Pangea IV. Under operationen beslagtogs totalt 42 000 tabletter och kapslar av olika slag. Av dessa var cirka 6300 tabletter inom potens och . Nu har Läkemedelsverket analyserat tabletterna som beslagtogs och de konstaterar att potensmedlen håller en mycket låg kvalitet.

– Odeklarerade substanser såsom  och  

När Läkemedelsverket analyserat potensmedlen i sitt laboratorium så fann man att många av produkterna hade odeklarerat innehåll. I 17 fall av de 51 analyserade beslagen så stämde inte innehållet med innehållsförteckningen på produktens förpackning. Analyserna visade också att det var mycket varierande halter av läkemedelssubstanser i produkterna, samt att vissa av produkterna innehöll tveksamma ämnen. En av produkterna innehöll exempelvis den giftiga substansen stryknin. I flera produkter hittades tadalafil som är en läkemedelssubstans. I andra produkter hittade man , en smärtstillande substans, trots att det inte fanns angivet på innehållsförteckningen att produkterna skulle innehålla detta.

Bild: Läkemedelsverket

Samt så hittade man i 25 av de 51 analyserade beslagen substansen sildenafil. De uppmätta halterna visar att kvaliteten varierar kraftigt. Sildenafil ingår i det i Sverige godkända läkemedlet , som används vid . Rekommenderad maximal daglig dos är 100 mg.

– Generellt sett dålig kvalitet på potensmedlen 

Överlag tycker Livsmedelsverket att potensmedlen håller en riktigt dålig kvalitet och de rekommenderar inte att man handlar från okända internethandlare. I Sverige är receptbelagda eftersom det anses viktigt med en läkarbedömning innan medicinerna kan skrivas ut. Potensproblem kan ha en bakomliggande orsak, som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar och om man har någon sjukdom och använder fel mediciner kan man råka ut för allvarliga biverkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *