Läkemedelsverket: P57 Hoodia innehåller sibutramin

Läkemedelsverket: P57 Hoodia innehåller sibutramin

har nyligen utfört laboratorieanalyser av bantningsprodukten som visar på innehåll av läkemedelssubstansen sibutramin som bland annat kan medföra en ökad risk för och vid långtidsanvändning. Bantningsprodukten är en del av det som beslagstogs i Sverige under den gemensamma operationen där tull, polis och läkemedelsmyndigheter i mer än 80 länder jobbade tillsammans.

Bild CC http://www.flickr.com/photos/negativz/74267002/

En av de produkter som tagits i beslag av polis och tull under operation Pangea IV förra veckan har nu analyserats i Läkemedelsverkets laboratorium. Produkten heter Hoodia P57 och kapslarna uppges innehålla ”Hoodia P57, Evening Primrose, Semen Cassia, Lotus Leafs”. Produkten säljs i förpackningar med 30 kapslar och marknadsförs som ett .

Vid de utförda laboratorieanalyserna visade det sig att i den ena förpackningen innehöll varje kapsel 8,7 mg , en läkemedelssubstans som drogs in i EU under 2010 på grund av riskerna för att drabbas av bland annat stroke och hjärtinfarkt. Läkemedelssubstansen fanns inte deklarerad någonstans, varken på förpackningen eller på webbsidan där den marknadsfördes. I den andra förpackningen visade analyserna inget spår av .

Även när det fanns ett godkänt läkemedel med sibutramin, bedömdes detta läkemedel inte som lämpligt för exempelvis personer med psykisk sjukdom, hjärtsjukdom eller gravida. Biverkningar som kan upplevas när man tar sibutramin är t.ex. kraftig hjärtklappning, illamående, huvudvärk, yrsel, förstoppning och .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *