MDPV eller ”apdamm” är fortfarande populärt

MDPV eller ”apdamm” är fortfarande populärt

Nätdrogen eller apdamm som det också kallas är fortfarande populärt bland ungdomar. Nyligen så dömdes en 33-årig kvinna från för att ha importerat och sålt vidare nätdrogen.

Tingsrätten anser att den 33-åriga kvinnan har infört ”en mycket stor mängd av den farliga narkotikan MDPV” genom de fyra hekto hon beställt per post i mindre partier och antingen hämtat ut själv eller fått någon av de meddömda att hämta ut.

Tingsrätten skriver vidare att det inte framstår ”som mindre straffvärt att detta skett genom flera leveranser i stället för en” – alltså att 33-åringen döms som om hon hade hanterat ett stort parti i stället för flera små.

Mdpv står för Methylenedioxypyrovalerone och liknar amfetamin. MDPV är en så kallad designad drog. Tillverkaren har ändrat i molekylstrukturen i redan kända preparat för att få fram ett nytt preparat:

Läkemedelsverket har klassat MDPV samt Butylon som narkotika sedan 1:a Febuari 2010.  [1-(1,3-bensodioxol-5-yl)-2-(metylamino)butan-1-on] rapporteras ha liknande effekter som Ecstasy och Mefedron. MDPV [1-(1,3-bensodioxol-5-yl)-2-pyrrolidin-1-yl-pentan-1-on] anges ha starkt euforiska effekter.

2 kommentarer till MDPV eller ”apdamm” är fortfarande populärt

 1. Kenny skriver:

  Man skulle önska att en blogg med detta namn skulle intressera sig mer för de medicinska effekterna och mindre för rapportering kring det legala.

  MDPV har ett dysforiskt, inte euforiskt rus, men ger också ett extremt återdoseringssug som gör det i princip omöjligt att sluta med mindre än att substansen görs otillgänglig.

  Det kan de flesta som brukat drogen skriva under på, om de inte är fast i missbruk och förnekelse.

  Det är också vad som gör drogen så hemsk, och vad som gör att många f.d. brukare är glada att substansen klassats. Själv är jag glad att jag inte kan köpa MDPV längre. Samtidigt känner jag ofta ett psykiskt sug efter det, trots att jag inte brukat på ett år nu.

  Att omnämna Butylone i samma andetag som MDPV är framställer helt klart Butylone i dålig dager. Butylone är en selektiv serotoninerg frisättare, har inte samma potential för att vara vanebildande trots att den har ett långt mer behagligt rus, och den är inte lika skadlig, varken fysiskt eller psykiskt. (Även detta kan f.d. brukare i stor utsträckning skriva under på.)

  Många MDPV-användare kan vittna om såväl psykiska som fysiska men av sitt bruk. Detta återfinns inte bland butyloneanvändare.

 2. […] Kommentaren återfinnes här. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *