Medicinska hjälpmedel kan bli hackade

Medicinska hjälpmedel kan bli hackade

Det har visat sig att dagens moderna teknik har sina brister. Det finns nämligen en risk att medicinska hjälpmedel kan bli hackade, vilket till och med kan leda till döden för den som använder dem. Antalet medicintekniska hjälpmedel ökar ständigt och i takt med att produkterna dessutom blir allt mer avancerade så ökar också risken för att de utsätts för attacker.

Bland de medicinska hjälpmedel som ligger i riskzonen för att bli utsatta finns exempelvis insulinpumpar som är avsedda att leverera insulin till , defibrillatorer som används mot och pacemakers som reglerar hjärtslagen.

Hackad ett tydligt exempel

Säkerhetsexperten vid säkerhetsföretaget är en av de första som har uppmärksammat risken för attentat mot medicinska hjälpmedel och han illustrerade också problemet med ett tydligt exempel. På bara två veckor lyckades han hacka en insulinpump och sedan fick han den att frigöra allt insulin på en och samma gång.

Detta skulle kunna innebära en dödlig dos för bäraren. Barnaby Jack har inga planer på att sprida hur han gjort sina upptäckter då han inte vill att patienter ska kunna komma till skada, men han vill uppmärksamma säkerhetsbristerna och han hoppas att hans iakttagelser kan leda till förändringar när det gäller säkerheten hos . För tillfället är säkerheten i dessa produkter väldigt låg, men han hoppas att tillverkarna tar säkerhetsaspekten på allvar i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *