Minskad strokerisk med choklad

Minskad strokerisk med choklad

En ny svensk studie med över 37 000 deltagare visar att en liten bit om dagen kan minska risken för att drabbas av med närmare 20 procent. Studien är publicerad på den medicinska tidskriften Neurologys hemsida.

Choklad – Bild CC Flickr @camy

Sambandet fastslaget

Tidigare forskning har kunnat konstatera att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat. Man har också kunnat se en tendens att choklad kan skydda mot stroke hos kvinnor.

Den nya studien slår fast sambandet mellan choklad och minskad strokerisk, och även bland män. Det är ungefär 30 000 svenskar som drabbas av stroke varje år och hälften av dessa dör eller får svåra funktionshinder.

Ljus eller mörk choklad saknar betydelse

Studiens resultat visade att de personer som åt ungefär 60 gram choklad i veckan, eller drygt en halv , fick 20 procents lägre risk att drabbas av stroke jämfört med de personer som helt avstår från choklad.

Om chokladen är ljus eller mörk verkar inte spela någon roll. Inte heller om man äter en liten bit varje dag eller en större chokladkaka en gång i veckan. Dock bör man undvika alltför stora mängder choklad för viktens skull och alla de besvär som uppkommer med ökat kroppsvikt.

Vanligare att drabbas av stroke om man inte äter choklad

Studien gick till så att fler än 37 000 män i åldrarna 49 till 75 år fick svara på en enkät om sina matvanor. Bland annat fick de frågan om ifall de åt choklad och hur ofta och mycket. Tio år senare samkördes enkäterna med Socialstyrelsens patientregister och då fann forskarna att nästan 2000 av deltagarena hade fått en stroke.

Det var vanligare att drabbas av stroke för de män som angett i enkäten att de inte brukade äta choklad. De män som angett att de ätit mest choklad hade också minst risk att drabbas av stroke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *