Ny metod för att diagnosticera hudcancer

Ny metod för att diagnosticera hudcancer

En forskare vid har upptäckt ett nytt medicinskt instrument och en ny diagnosmetod för att kunna hitta och diagnosticera hudcancerformen .

Hudcancer är den form av som ökar mest här i Sverige. Varje år är det omkring 2 800 nya människor som insjuknar i sjukdomen. Men det är också så att det varje år tas bort 155 000 stycken ofarliga . Detta eftersom att det är svårt att diagnosticera malignt melanom för en läkare som inte är specialiserad och då tar läkarna oftast det säkra före det osäkra. Det har därför funnits ett stort behov av att få fram ett lättanvänt instrument som gör att man snabbt och enkelt kan kontrollera misstänkt hudcancer redan vid vårdcentralerna.

Hudcancer innebär kostnader och mycket oro

Eftersom hudcancer är så svår att diagnosticera har detta lett till att läkarna väljer att ta bort alla födelsemärken som på något sätt ser konstigt eller annorlunda ut. Det leder till dyra kostnader för sjukvården och skattebetalarna, men också till oro och lidande för patienterna. Det nya medicinska instrumentet som har utvecklats vid Umeå Universitet bygger på NIR, nära-infrarött ljus samt hudens förmåga att leda ljud, impedans. Det är ett enkelt instrument som läggs på huden och ger besked inom 30 sekunder. Instrumentet kommer också att kunna användas vid andra former av hudåkommor, som och .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *