Nya läkemedel testas med hjälp av robotar, maskar och bildanalys

Nya läkemedel testas med hjälp av robotar, maskar och bildanalys

Effekten av nya läkemedel kan testas med hjälp av nya bildanalysverktyg utvecklade av forskare vid i samarbete med och . De har haft en 1 mm lång mask till hjälp. Forskargruppens rapport är publicerad i den vetenskapliga tidskriften .

C. elegans

Bildanalysmetoden är användbar men begränsad

Numera är det många nya potentiella läkemedelsmolekyler som testas på som är hanterade av robotar. Cellerna odlas i ett storskaligt format och fotograferas genom ett mikroskop.

Därefter analyseras effekten av läkemedlet med hjälp av digital . Än så länge är dock metoden begränsad eftersom många sjukdomar inkluderar komplexa system av celler och organ som inte går att studera på cellnivå.

Maskar till hjälp vid utvecklingen av nya läkemedel

Den 1 mm långa masken C. elegans var först med att få sin arvsmassa kartlagd och därför används masken av tusentals forskare runt om i världen vid studerandet av komplexa biologiska processer. Denna mask insjuknar också i många av de som vi människor drabbas av och därför används den som en modell för behandling av sjuka människor.

Masken kan hanteras med samma robotik som används för celler men det krävs nya bildanalysmetoder för att kunna mäta effekten av olika läkemedel på maskarna.

Bildanalys effektivt sätt

När forskarna testar potentiella läkemedel på infekterade maskar så används bildanalys för att hitta de maskar som återhämtat sig från infektionen. Därigenom kan forskarna identifiera de kemiska molekyler som är relevanta att studera noggrannare vid människans infektioner. Ett typiskt experiment resulterar i omkring 100 000 bilder.

Skulle man analysera alla dessa bilder för hand skulle det ta minst ett år. Med modern bildanalys kan man göra det på bara några timmar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *