Nya mediciner mot parkinsons och alzheimers

Nya mediciner mot parkinsons och alzheimers

Neurologiska sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers kan bero på i hjärnan. Nu har forskare i Lund, tillsammans med kollegor vid Karolinska institutet och i Spanien, visat att en välkänd grupp proteiner i styr inflammationen. Resultatet kan bli nya läkemedel.

Forskningen presenteras i Nature, en av världens största vetenskapliga tidskrifter. Proteinerna är av typen och påverkar mikrogliacellerna, en del av nervsystemets immunförsvar.

– Kaspaserna är en grupp av enzymer som är kända för att orsaka celldöd. Att de också fungerar som signalmolekyler som kontrollerar andra cellers aktivitet är en oväntad upptäckt som ger dem helt ny roll i kroppen, säger docent Bertrand Joseph som har lett studien.

Forskarna har även undersökt prover från avlidna patienter med Alzheimers och Parkinsons sjukdom och upptäckt ökad förekomst av aktiverade kaspaser inuti deras .

Nu hoppas man att kaspaserna kan bli mål för nya mediciner.

Information om publiceringen: ”Caspase signaling controls microglia activation and neurotoxicity” samt framtagen av Miguel A. Burguillos, Tomas Deierborg, Edel Kavanagh, Annette Persson, Nabil Hajji, Albert Garcia-Quintanilla, Josefina Cano, Patrik Brundin, Elisabet Englund, Jose L. Venero & Bertrand Joseph, Nature, AOP 9 March 2011 on www.nature.com.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *