Nytt läkemedel för hudcancer

Nytt läkemedel för hudcancer

Ett nytt läkemedel mot förlänger den drabbades överlevnadstid. Läkemedlet har en helt ny uppbyggnad som innebär att den sätter in sin verkan direkt på de viktiga signalvägarna i cancercellerna så att den celldelning, som tidigare var helt okontrollerad, nu hämmas.

Äldre läkemedel och cellgifter har bara kunnat hämma spridningen av hudcancer i 15-20 % av fallen medan det nya läkemedlet hämmar cellfördelningen i ungefär 50 % av fallen visar en studie som är publicerad i New England Journal of Medicine.

I den studie som genomfördes deltog 675 patienter med hudcancer från flera olika länder, där bland annat Sverige var ett av dessa. Dessa delades upp i två grupper där den ena gruppen behandlades med det nya läkemedlet och den andra gruppen behandlades med traditionella läkemedel. Resultatet visade att över 48 % av de som ingick i gruppen som behandlades med det nya läkemedlet fick sin tumör krympt medan motsvarande siffra för den andra gruppen var 5.5 %.

Det finns idag inget botemedel mot men detta läkemedel, som man tror kan finnas på marknaden till årsskiftet, kan innebära att flera drabbade får leva längre än tidigare.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *