Nytt läkemedel kan minska suget efter mat

Nytt läkemedel kan minska suget efter mat

Forskare vid har utvecklat ett nytt läkemedel, , som har visat sig att effektivt minska suget efter mat. Man har framgångsrikt testat läkemedlet på råttor som efter behandling slutade längta efter såväl choklad som andra livsmedel. Resultatet från studien är publicerad i tidskriften .

Gilaödlans saliv minskar matsug

Läkemedlet är en syntetisk version av ett naturligt ämne som kallas för . Detta hämtas från en tämligen ovanlig källa, nämligen saliven från Gilaödlan, Nordamerikas största ödla. Redan nu har också ett ökat antal patienter som lider av typ 2-diabetes erbjudits det nya läkemedlet eftersom man tror att läkemedlet kan hjälpa dem att kontrollera blodsockret.

Betydande konsekvenser

Matsug är kopplat till samma mekanismer i hjärnan som styr andra beroendeframkallande läkemedel. Forskargruppen har nu sett att exendin-4 påverkar dessa belönings- och motivationsområden i hjärnan och det reducerar också dessa behovsmekanismer. Resultatet blir att suget efter mat och godis minskar. Forskarnas resultat kan ge betydande konsekvenser. Det kan exempelvis hjälpa personer med fetma att ta kontroll över sin vikt. Det ger också hopp om nya metoder för att behandla ätstörningar och tvångsmässigt överätande. Forskarna hoppas också att exendin-4 kan användas för att minska suget efter alkohol, då det ju är samma områden i hjärnan som är involverade vid såväl matsug som alkoholsug.

Källa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *