Nytt läkemedel mot psoriasis

Nytt läkemedel mot psoriasis

Omkring 300 000 svenskar lider av den svårbehandlade sjukdomen . Tidigare har det inte funnits någon riktigt bra behandling mot , men nu tror sig svenska forskare äntligen vara på väg att finna en effektiv behandling för hudsjukdomen.

en betydande faktor för psoriasis

Symptomen för psoriasis visar sig genom fjällande och kliande fläckar på huden. Sjukdomen beror på att hudcellerna delar sig ohämmat, samtidigt som nya blodkärl bildas i de djupare hudlagren. En viktig komponent vid denna utveckling är proteinet psoriasin, som förekommer sparsamt i normal hud, men rikligt i . Proteinet psoriasin antas också spela en viktig roll vid utvecklingen av .

 

– Lovande behandling mot psoriasis

Forskare vid under ledning av docent har studerat odlade hudceller för att ta reda på hur samspelet mellan psoriasin, fria syreradikaler och tillväxtfaktorn kan leda till ökad celldelning och inväxt av nya blodkärl. Forskarna konstaterade att när de blockerade bildningen av psoriasin så minskade också förekomsten av . Nu vill forskarna pröva möjligheten för psoriasin som ett målprotein för behandling. Genom att hämma psoriasin så tror forskarna att de ska kunna lyckas minska nybildningen av blodkärl och därmed också sjukdomens utbredning och intensitet.

Forskningsresultaten är publicerade i tidskriften och om den vidare forskningen lyckas så öppnar det för en effektiv behandling av hudsjukdomen psoriasis. Tidigare har patienter varit hänvisade till behandlingar med , , ljus och .

Källa: liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.314570?l=sv


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *