Nytt vaccin kan minska heroinberoende

Nytt vaccin kan minska heroinberoende

Ett nytt som gör kroppen resistent mot den välbefinnande effekt som skapar är nu redo att testas på människor. Det är mexikanska forskare som har skapat detta vaccin som man tror kan minska heroinberoende. Forskarna har gjort tester på möss som blivit lyckade, man kunde fastställa att vaccinet minskade deras användande av drogen. Därför tror man nu också på att människor kan få samma effekt genom att ta vaccinet.

Bild CC Flickr @jurvetson

Det är en grupp mexikanska forskare vid National Institute of Psychiatry som har utvecklat vaccinet och testat det på möss. Nu är de redo för att testa vaccinet även på människor. I Mexiko ökar heroinberoende kraftigt och det finns därför ett stort behov av mediciner som kan minska heroinanvändningen i landet.

Vaccinet har fått patent i USA och det fungerar på så sätt att det gör kroppen immun mot drogens effekter, vilket gör att narkomanerna inte längre får en kick eller ett rus av att röka eller . På så sätt gör man heroin overksamt i kroppen och därigenom hoppas forskarna att narkomanerna kan minska sin markant. Framförallt räknar man med att tunga narkomaner, sådana som tidigare försökt att minska sin utan att lyckas, kan få nytta av vaccinet. De mexikanska forskarna anser sig vara nära ett genombrott när det gäller att skapa ett heroinvaccin och man har erhållit forskningsanslag såväl från US Institute som från den mexikanska regeringen.

Forskare över hela världen har försökt skapa vaccin mot under många år, men utan att lyckas. En grupp forskare vid US National Institute of Drug Abuse har dock nyligen rapporterat om betydelsefulla framgångar vid skapandet av ett vaccin för kokain.

Källa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *