Omega-3 kan orsaka prostatacancer

Omega-3 kan orsaka prostatacancer

Det har länge varit känt att , som består av som man bland annat hittar i fet fisk eller , medverkar till att hjärtat mår bättre. Nu har en studie som utförts av en grupp forskare vid Fred Hutchinson Research Center funnit de negativa effekterna av ett stort intag av omega-3. I en studie där 3 400 män deltog visade det sig att ett förhöjt intag av omega-3 ledde till bättre hjärtvärden men ökade risken med upp till 2,5 gånger att utveckla en aggressiv , tvärtemot vad man trodde innan studierna startade.

Det slående resultatet kommer från analyser där man genomförde tester och undersökningar av 3 400 män varav hälften av deltagarna hade en utvecklad prostatacancer under studiens gång medan den andra hälften av deltagarna inte hade en utvecklad prostatacancer, vilket gör studien unik då man kunnat följa utvecklingen hos de båda olika grupperna.

Det finns fortfarande för lite information för att kunna peka ut exakta åtgärder för att både kunna ta del av de goda egenskaper som omega-3 ger samtidigt som det inte ska ske på bekostnad av biverkningar i form av förhöjda risker för prostatacancer. ”Ytterligare forskning behöver göras inom området som kan leda till bättre information om hur man bäst ska hantera omega-3 i framtiden”, säger som har lett arbetet med studien som publicerats i .

Källa: www.fhcrc.org samt EurekAlert

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *