P-piller lindrar mensvärk

P-piller lindrar mensvärk

Länge har det varit känt att minskar symptomen vid . Men det har aldrig tidigare bevisats vetenskapligt. Nu har dock en ny studie konstaterat att p-piller kan lindra .

Betydande smärtminskning av mensverk

Bild: Wikpedia

Studien är publicerad i Human Reproduction och i studien deltog 1500 svenska kvinnor som fyllde 19 år 1981, 1991 och 2001. Inför deltagandet i studien så fick kvinnorna lämna information om deras , mensvärk och användningen av . En uppföljning gjordes fem år senare. Det som forskarna kunde konstatera efter studiens genomförande var att de kvinnor som åt kombinerade p-piller fick en betydande smärtminskning vid sin .

Hopp inför framtiden

P-piller används idag främst som preventivmedel, men i ljuset av denna nya studie hoppas forskarna på att läkarna nu ska börja skriva ut p-piller även till kvinnor som lider av mensvärk. I framtiden hoppas man även att ska kunna få skriva ut p-piller mot mensvärk. Smärta vid mens låter kanske som en bagatell, men det är väldigt besvärligt för kvinnan och många kvinnor måste stanna hemma från jobbet på grund av smärtan. En amerikansk studie har visat att amerikanska kvinnors mensvärk årligen ligger bakom närmare 600 miljoner förlorade arbetstimmar, liksom över 13 miljarder kronor i förlorad arbetsinkomst och produktivitet.

Källa: 1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *