Patienter vill ha vård i flerbäddsrum

Patienter vill ha vård i flerbäddsrum

Enligt en ny studie från vill allt fler patienter och sjuksköterskor ha vård i flerbäddsrum. Detta går emot utvecklingen på sjukhus som går mer och mer mot enkelrum.
Att det blir mer och mer enkelrum är en åtgärd i kampen mot vårdrelaterade infektioner. Vid uppfördes till exempel en ny vårdbyggnad 2010, där alla patienter vårdas i eget rum.

Men både patienterna själva och vårdpersonalen uppskattar vård i flerbäddsrum uppger dem enligt en ny studie där patienter och sjuksköterskor intervjuats

Studien är en del av ett större samarbetsprojekt mellan och , visar att vård i flerbäddsrum (två- eller fyra bäddar) har flera fördelar som går förlorade när vården utförs i enkelrum.

Till exempel upplever många en trygghet i att ha andra patienter runt sig.

Sylvia Mättä på Sahlgrenska akademin som är en av medförfattarna till studien uppger:

Många känner en trygghet i att andra kan kalla på hjälp om det händer något, andra tycker att tiden går fortare när det finns andra att prata med.

Det som genomsyrar patienternas erfarenheter av vård i flerbäddsrum är hänsynstagande. Till exempel är det få som upplever det som ett problem att sköta sin hygien bland andra.

Men en av nackdelarna som nämns är att nattsömnen kunde bli störd, både av medpatienter och av personal som kom in i rummet.

Studien heter To provide care and be cared for in a multiple-bed hospital room och kommer att publiceras i Scandinavian Journal of Caring Sciences.

En kommentar till Patienter vill ha vård i flerbäddsrum

  1. Pim skriver:

    Det finns inget som är så jobbigt som att ligga i flerbäddsrum.Min högsta önskan är att det finns tillgång till fler enkelrum på sjukhus.Har lång erfarenhet av sjukhus vård. Du får aldrig lugn och ro,i flerbäddsrum,folk visar varken hänsyn eller respekt för övriga medpatienter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *