Plåster mot cancer

Plåster mot cancer

Sedan länge har det funnits , medan låter som en utopi. Men faktum är att forskare faktiskt har tagit fram ett nytt skräddarsytt plåster som kan förstöra hudcellertumörer utan att göra avancerade ingrepp på patienten. Plåstret presenterades på Society of Nuclear Medicines årliga möte.

Alternativ till kirurgi

Den vanligaste hudcancerformen som påverkar hudlagret är basalcellscancer. Den behandlas för närvarande med Mohs kirurgi, ett kirurgiskt ingrepp som har 99 procents botningschans.

Men det nya plåstret kan vara ett alternativ till kirurgi till exempel för de patienter som har cancer på de områden som är svårt att operera. Det kan exempelvis vara nära ögat eller mellan läpparna. Likaså för patienter som har större skador på ansiktet, eller områden där är nödvändig efter operation.

Billigare behandling

Plåstret kan skräddarsys helt utifrån utslagets storlek och det fästs utanpå, precis som vid vanliga skrapsår. Behandlingen kan ske inom öppenvården och därför är det mycket billigare än andra .

Cancerplåstret utsöndrar den radioaktiva isotopen till och . Studier har visat att hela 80 procent av patienterna har blivit helt cancerfria efter användning av plåstret. Den enda hittills visade biverkningen är en rodnad på det behandlade området som försvann inom ett par dagar. Dock krävs fler studier för att kunna fastställa säkerheten och effektiviteten innan plåstret blir tillgängligt för allmänheten. Men troligen finns det tillgängligt inom två, tre år.

Källa:

http://interactive.snm.org/index.cfm?PageID=11726

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *