Potensproblem? Stå upp för ditt sexliv!

Potensproblem? Stå upp för ditt sexliv!

är inte bara skadligt för relationen, det är också en tidig riskmarkör för hjärt- och kärlsjukdomar. Erektionen uppstår när blodkärlen fylls av blod. Svikten kan därför ses som ett tidigt bevis på hur blodkärlen mår.

 

Flera studier har visat att en stor del av de män som faktiskt söker läkarhjälp på grund av potensproblem har förhöjda blodfetter, en fjärdedel lider av diabetes och en fjärdedel av för högt blodtryck.

potensproblem

Närmare en halv miljon svenska män, eller var femte man, är drabbade av potensproblem. Trots det är det fortfarande ett tabubelagt ämne i samhället. Myterna kring potensproblem gör att många män undviker att söka hjälp trots att forskning visar att problemen kan vara en tidig indikator på annat som sker i kroppen, till exempel bero på hjärt- och kärlsjukdom, höga blodsockervärden, hormonbrist eller efter operation.

Livsstilsfaktorer så som stress, rökning och alkohol kan öka risken för erektionssvikt och utveckling av hjärt- kärlproblem.

Vi lever allt längre och är också sexuellt aktiva i en allt högre ålder. Potensproblem kan ha en stor inverkan på sexlivet och livskvaliteten, både för den som är drabbad och för parhälsan, säger Thomas Björk, överläkare Urologiska kliniken, .

Att lida i det tysta är idag helt onödigt eftersom det finns både god kunskap om besvären och olika behandlingsmetoder som möjliggör det samliv man hade innan erektionsproblemen startade.

Lilla potensskolan

  • 40% av män över 40 år drabbas av erektionssvikt.
  • Över 80% av alla erektionsproblem har fysiska bakomliggande orsaker som i sin tur kan förstärkas på grund av oro, stress och prestationsångest. Endast 20 procent har psykologisk grund.
  • Bland de män som lider av fysiskt betingade erektionsproblem varierar de bakomliggande orsakerna, men konsekvensen blir nästan alltid densamma: minskat blodflöde i penis.
  • Män med potensproblem har större förekomst av godartad prostataförstoring samt traditionella riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom såsom högt blodtryck, höga blodfetter och buk-fetma.
  • 95% av alla potensproblem kan behandlas.
  • eller kan användas för att behandla psykiska orsaker till potensproblemen.
  • Tabletter är den vanligaste behandlingen när problemen har fysiska eller medicinska orsaker.
  • Den vanligaste och mest använda behandlingen är läkemedel i tablettform, så kallade  . Det finns olika tabletter att välja mellan, t.ex. vid behov eller för daglig användning. De förbättrar blodtillförseln till penis, vilket underlättar erektion vid sexuell upphetsning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *