Programvarufel ett stort hot inom medicintekniken

Programvarufel ett stort hot inom medicintekniken

låg bakom 24 procent av de återkallande av medicinsk utrustning som gjorts under 2011. Det visar uppgifter från amerikanska , Food And Drug Administration.

De satsar nu på sina egna laboratorier för att kunna spendera mer tid på att analysera kvaliteten och säkerheten på programvarubaserade medicinska instrument och medicinsk utrustning.

Bild CC-BY Flickr @devdsp

Livshotande konsekvenser

FDA menar att frånvaron av fasta ramar och rutiner kring mjukvaruutveckling berör ett brett spektrum av medicintekniska produkter och det kan ge potentiellt livshotande konsekvenser.

FDA utbildar nu tekniker och laboratoriepersonal så att man enklare kan identifiera sårbarheter och minska riskerna liknande de rutiner som annars finns i reglerade branscher. Man kommer också att söka efter personal som kan identifiera hot i form av .

Kritik mot FDA

FDA har tidigare kritiserats för att inte granska mjukvaruleverantörerna tillräckligt noggrant under de senaste åren och inte heller hållit dem ansvariga för osäker eller dåligt skriven mjukvara.

Det har under en tid varit klart att programvarusäkerhet och integritet har varit ett växande problem i den medicinska branschen. Förra året visade säkerhetsforskaren Barnaby Jack att han kunde hacka sig in i en och det var säkert ett startskott för det nya säkerhetsarbetet hos FDA.

Tillverkarnas ansvar

Men FDA hävdar att det i grund och botten ändå är tillverkarnas uppgift att identifiera de risker och faror som är förknippade med den medicintekniska mjukvaran, inklusive de risker som rör säkerhet, och att de också är ansvariga för att avhjälpa dessa brister för att sätta patientsäkerheten främst.

Källa:

https://threatpost.com/en_us/blogs/fda-software-failures-responsible-24-all-medical-device-recalls-062012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *