Regeringens utredare vill öka metadonbehandlingen

Regeringens utredare vill öka metadonbehandlingen

I april 2011 var regeringens utredning kring klar och i denna utredning har man lagt fram en hel del förslag på förbättringar av vård för missbrukare. Bland annat anser man att den läkemedelsassisterande vården borde förbättras och att behandlingar som bland annat bör ökas och få nya riktlinjer.

Man har i utredningen fastslagit att metadonbehandling används mer sällan än det är motiverat. Den läkemedelsassisterande vården är ett utmärkt verktyg för att komma till bukt med bland annat kriminalitet och att få ut patienten på arbetsmarknaden. Trots att även är beroendeframkallande så är det ändå det bättre alternativet än att patienten ska gå tillbaka till traditionellt missbruk där sjukdomar, kriminalitet och andra icke positiva biverkningar blir betydligt mer allvarligt för patienten och kostsammare för samhället.

Tidigare har metadonbehandling varit frivilliga och man har även kunnat tvinga bort någon från behandlingen som har misskött sig och detta är något som den nya utredningen vill ändra på och istället försöka hålla kvar missbrukarna inom den kontrollerade vården istället.

Förslaget avseende förbättringar av missbrukarvården är nu ute på remiss och ett beslut väntas i slutet på året.

Källa: HD

En kommentar till Regeringens utredare vill öka metadonbehandlingen

 1. Anna skriver:

  Jag MÅSTE säga att jag blir uppriktigt GLAD o känner hopp när jag läser detta!!!
  Inte för att det är aktuellt för mig personligen- då jag lagt mitt heroinmissbruk bakom mig sen många år tillbaka, och var även på Metadon (olagligt) under ca 17månader- och när personen jag fick min dagliga dos aMetadon av åkte in i fängelse så stod jag där ca 25 år gammal och visste inte ALLS VAD JAG HADE ATT VÄNTA MIG d närmsta 8-12månaderna- jag visste det skulle ”bli obehagligt” men det var ju inte ens på LÅÅÅNGA vägar vad man kan kalla det. Jag förstår nu i efterhand att flera jag kännt har tagit sitt liv under en sådan avtändning för att de helt enkelt inte står ut- den är ju FRUKTANSVÄRD, man får ju inte fred i en minut ens- man spyr nonstop och bajsar på sig, och hela de centralanervsystemet spökar ju så ”alla möjliga biverkningar” kan komma. OCH det gör dom oxå… Allt från svåra livshotande epelepsi-anfall som kan leda till döden om man är ensam (vilket dessvärre en del av mina bekanta varit-instängda i en isoleringscell pga av att avtändningen ”skulle ha stört de andra internerna på anstalten” och det var lättare att skölja bort spyor i en sådan cell!!! SOM ANHÖRIG står man då HELT maktlös- oavsett hur många ggr jag ringde anstalten och de var väl medvetna om att just den personen tände av på metadon efter 4år (140mg om dagen) och innan det heroinist i MÅNGA MÅNGA LÅNGA ÅR!!!! Men personalen på fängelserna är ju inte utbildade och vet inget om metadon och hur ”farligt det är att bara AVSLUTA sin behandling utan nedtrappning” och jag tycker det skulle vara obligatoriskt i dagens sammhälle att fängelsepersonal,polisen sjukhuspersonal, de som jobbar inom psykvården, osv är TILLRÄCKLIGT UTBILDADE för att kunna hantera detta och veta exakt vad det handlar om. Jag skulle kunna sitta här en hel dag och skriva MASSOR av hemska exempel på hur lite de vet om Metadon! Jag har massor av sk ”skräkexempel” men som faktiskt händer dagligen runt om i sverige- TYVÄRR!!!
  Har även anhöriga som jobbar inom vården och får in patienter med metadonavtändning- och de vet inte alls mycket om Metadon:(
  Och att väl ha kämpat och fått sitt metadon utskrivet och kommit in på ett metadon program (i de här ca 35 fallen jag ”följer” så är mina bekanta på metadon-programmet i Uppsala) Och inte nog med att det tog lååång tid att komma in,(vilket är BRA i ”vissa” fall- för Metadon är ngt inte vilken missbrukare som helst ska ha, det är jag VÄL medveten om. Men sen har vi de klockrena fallen där man kan se att att ”patienten” som söker har ett LÅNGvarit heroinmissbruk bakom sig- och vill sluta och behöver metadon så de kan leva ett så normalt liv som möjligt- och det har funkat bra i de flesta såna fall som jag känner till- fast min erfarenhet är att ju äldre du är och ju längre du missbrukat heroin /morfin- dess bättre funkar det.
  MEN- nu har vi dessa nästan ”nolltolerans” om att metadon-patienten ska lämna urinprov 1-2 ggr7veckan (och ibland mer eller mindre -individuellt)och om det visar att att vederbörande tagit nån benzo men skött sig förövrigt (som dag och natt) så blir det ett jävla liv och hot om att bli utslängd från Metadonprogrammet!!! DÄR tycker jag att det brister ngt oerhört- jag är medveten om att frågan är svår, och var ”ska vi dra gränsen etc” MEN ”vi får som missbrukare lära oss att vi aldrig ska säga aldrig och att vissa återfall kan/kommer att hända i de flesta fall” men ändå blir det en sån stor grej om en metadonpatient tagit benzo (och då menar jag inte i stora doser så att det skulle handla om att patienten skulle vara i fara med andningsdepression, etc- utan att patienten varit på benzo tidigar i livet och lever med sömnbesvär och panikångest från och till-och FÖR DEN SKULL SKA DEN INTE BLI ”HOTAD” OM ATT DEN BLIR AV MED SITT METADON OM INTE DE NÄRMSTA URINPROVEN ÄR HELT RENA OCH INNEHÅLLER ENDAST METADON- NEJ DET ÄR JAG HELT EMOT!!!1det är inte så enkelt, låååångt ifrån. Att se en männinska förändras från att ligga på gatan helt borta på heroin och utan bostad till att se samma person nåt år senare hur fräsch o glad som helst med eget boende och ”respekterad i samhället” pga att Metadonbehandlingen funkar- och att sedan höra att han el hon hotas att slängas ut från metadonprogrammet pga ”benzo-positiva” ellet cannabis-positiva- urinprov nån gång ibland i LÅG dos, och då även kontaktat sin kontaktperson/kurator i på uppsala-metadonprogram och berättat ärligt att denna haft en svår livskris eller att vissa saker hänt i livet under en period (Precis som det gör för oss alla- och då många ”svenssons” tar ngr eller mer glas vin eller vad det nu kan vara för alkohol) Dom MÅSTE förstå att ett långt missbruk leder till ångetsattacker och DÅLIGT samvete för hur man behandlat sin familj, inte träffat siona barn, etc etc- och då är det inte ”en stor grej” att ta ett par lugnande för att inte utveckla en panikattack, etc… MEN då det ringer från Uppsala-Metadonprogram och talar om att du ev ska bli utslängd från programmet för att du ej urinproven varit rena!!! DÅ -DÅ rasar hela dennes värd- jag blir såååå förbannad så jag hetsar upp mig nu bara jag skriver- för som nära anhörig VET jag vad det skulle leda till- i värsta fall döden, och sen skulle det personen vara tillbaka på heroin, och då även i kriminalitet för att försörja sitt missbruk, ocg socialen skulle ”avskriva” sitt
  ”andrahandskontrakt” och vederbörande skulle hamna på gatan igen för att senare hamna i fängelse, etc etc etc…. Och detta gör mig rasande- och dessa värdelösa regler MÅSTE ändras SNABBT innan det är försent- för varje individ som drabbas räknas- och detta pågar JUST NU!!! Och det är en ständig press och nervositet att bara kunna se på, oavsett hur många samtal jag ringer så får jag samma svar om att: ”Ja, men nu ser våra regler ut så”!!!
  NEJ-då får de se till att ändras och det SNABBT. Att dessa människor som jobbar på metadonklinikerna kallar till möte och har andras liv i sina händer och sitter där och bestämmer och ”röstar” för och emot om vederbörande ska få vara kvar eller inte- DET ÄR SINNESSJUKT OCH OHUMANISKT- brist på empati och uppenbarligen brist på vad som kommer hända. det är inte så lätt som att säga: ”som man bäddar får man ligga” och ”att var en får skylla sig själv” och ”ryck upp dig attityden”- NEEEEJ, och åter NEEEJ- det funkar INTE SÅ!!!!!!
  Så jag blev glad när jag läste detta nu, då just Metadonbehandlingen ligger mig varmt om hjärtat då jag har ”starka band” till den behandlingen och fpr ständigt vara orolig att en nära ska bli utslängd för ngr ”positiva benzo/cannabis urinprov” när människan förövrigt förändras SOM DAG O NATT!!!!! Och jag hoppas och ber att detta kommer ändras innan han eller ngn annan blir utkastad- då jag VET att i vissa av fallen leder det enbart till döden. Och att leka Gud så och ha makten över en annan människas liv gör mig spyfärdig och jävligt förbannad!!! det får vara slut på denna okunskap NU!!!!!
  ///Anna, Värmland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *