Så sprider sig Alzheimers i hjärnan

Så sprider sig Alzheimers i hjärnan

Forskare vid är först i världen med att visa hur sprids. Genom att färga nervceller har forskarteamet kunnat avbilda förloppet där förs över från nervcell till nervcell.

Obönhörligt sprider sig sjukdomen och lämnar såväl döda nervceller som glömda tankar efter sig i hjärnan. Forksningsgruppens resultat är publicerade i The Journal of Neuroscience.

Proteinet betydelsefullt

Forskarna har upptäckt att sjukdomen startar i entorinal cortex, som är en del av hjärnbarken. Sedan sprider den sig vidare till hippocampus. Båda dessa områden är betydelsefulla för minnet. Patienten blir allt sjukare samtidigt som patologiska förändringar sker successivt i allt fler delar av hjärnan.

Vidare har forskarna identifierat två proteiner som har ett samband med Alzheimers, det är dels Beta-amyloid och dels . Båda proteinerna ska finnas i olika delar av hjärnan, men hos verkar det hända något med dessa proteiner. Vid obduktioner har man hittat sjukliga ansamlingar av båda dessa proteiner.

Alzheimers – Bild CC Flickr @gehealthcare

Genombrott för Alzheimers

Forskarna tror inte att det är de stora ansamlingarna, placken, som skadar nervcellerna. Snarare verkar det som att mindre grupper av proteinet Beta-amyloid, så kallade Oligomerer, är den giftiga formen som gör att nervcellerna så småningom går under och hjärnan krymper gradvis.

Forskningsgruppen har upptäckt att dessa sprider sig från nervcell till nervcell och det är detta som gör att patienten blir allt sjukare. Studien från Linköpings Universitet innebär ett genombrott för förståelsen av sjukdomen och dess förlopp. Om man hittar ett sätt att stoppa spridningen av Oligomererna skulle det kunna leda till utvecklingen av en mer effektiv bromsmedicin mot sjukdomen.

Källa:

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/341619/title/Like_a_prion%2C_Alzheimers_protein_seeds_itself_in_the_brain

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *