Socialstyrelsen varnar för att sjukhusens IT-system är bristfälliga

Socialstyrelsen varnar för att sjukhusens IT-system är bristfälliga

Flera fall av allvarliga problem i de större sjukhusens har fått att gå ut med en varning. De upptäckta problemen i sjukhusens är av den grad att dessa allvarligt har påverkat patienters säkerhet.

Denna häpnadsväckande upptäckt gjorde socialstyrelsen i samband med att en studie genomfördes på Sveriges sex största . Bland annat upptäckte man att IT-system räknade ut fel doser i samband med medicinering, IT-system som inte klarade av att fastställa korrekta uppgifter i samband med att man ställde diagnoser på allvarligt sjuka patienter och driftstopp som förhindrade att journaler inte har kunnat uppdateras eller varit åtkomliga för läkare. Vissa driftstopp har varit så allvarliga så att det har inneburit att man tvingats ställa in operationer.

Nu har Socialstyrelsen lämnat in en åtgärdslista till samtliga sjukhus som senast den 30 september ska vara redovisade som åtgärdade eller med en plan för åtgärd.

Under hösten kommer Socialstyrelsen att fortsätta sina undersökningar av vården och i detta fall kommer man primärt rikta in sig på att granska vårdens IT-system.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *