SOS Alarm vägrade ta samtal på allvar

SOS Alarm vägrade ta samtal på allvar

SOS Alarm vägrade ta ett larm från en 23-åring på allvar vilket resulterade i att han dog han i sitt hem utan att ha fått hjälp.  Mannens familj skriver nu ett öppet brev till politikerna i landstingsstyrelsen. Vi publicerar här vissa delar av det samtal som ägde rum mellan SOS Alarm och 23-åringen minuterna innan han avled.

23-åringen: Nej, jag är sjuk också. Jag har feber.

SOS: Ja, du har feber. Mm. Hur mycket feber har du?

23-åringen: Väldigt flämtande andning och en duns.

SOS: Hallå? Hallå?

23-åringen: Mycket tung och häftig andning hörs.

SOS: Ropar 23-åringens namn två gånger.

23-åringen: Tungt stönande och pustande hörs samt en del hårda ljud. Sluddrar ”Hallå” i rummet.

SOS: SOS 112. Vad har (ohörbart)?

23-åringen: (ohörbart) ambulans.

SOS: Vad sa du?

23-åringen: Var är min ambulans?

SOS: Behöver du en ambulans?

Samtalet fortsätter med att 23-åringen för andra gången lämnar sin adress och SOS operatör kopplar till den manliga sköterskan som svarar med sitt namn.

Sköterskan: Jag får inte riktigt klart för mig vad det är som du vill ha hjälp med för du springer ju omkring i lägenheten eller vad det är och du har … andas utan problem och du pratar utan problem.

23-åringen: Jag kan knappt andas nu.

Sköterskan: Jag vet, jag har suttit och lyssnat på dig. Du andas utan problem.

23-åringen: Nej, jag svimmar! Jag svimmar!

23-åringen frågar om ambulansen är på väg och får till svar ”nej”. Han upprepar då att han behöver en ambulans.

Sköterskan: Ja, men jag förstår inte liksom varför att du springer omkring i lägenheten och säger…

23-åringen: Jag tappade ju mobilen. Snälla, jag kan inte andas!

Sköterskan: Ja, men du andas utan problem just nu. Har du haft sådana här attacker förut?

23-åringen: Nej.

Sköterskan: Nej.

23-åringen: Jag behöver en ambulans, snälla.

Sköterskan: Ja, men jag…

23-åringen: Jag kan inte andas!

Sköterskan: Kan du ta ett djupt andetag.

23-åringen: Nej.

Sköterskan: Men försök ta ett djupt andetag medan jag är med.

23-åringen: (Flämtar) Jag kan inte.

Sköterskan: Ja, men ta ett djupt andetag nu!

23-åringen: Jag kan inte!! Hjälp mig då! Snälla! Hjälp mig!

Sköterskan: Ja, men nu, du pratar ju utan problem och du andas utan problem just nu när jag lyssnar på dig.

23-åringen: Jag får ta i allt vad jag har här.

Sköterskan: Vad sa du?

23-åringen: Jag tar i allt vad jag har. Snälla.

Sköterskan: Ja, men jag … jag liksom hör inte att du har andingsproblem. Så jag förstår liksom inte, är det något annat? Har du ont någonstans?

23-åringen: Ja, i hela kroppen.

Sköterskan: Ja, har du gjort någonting de sista dagarna eller dagar.

23-åringen: Jag har varit sjuk hela veckan.

Sköterskan: Ja, på vilket sätt … på vilket sätt har du varit sjuk då?

23-åringen: Nej men. Nu domnar hela min kropp bort. Åh.

Sköterskan: Har du varit förkyld?

23-åringen: Ja, och nu kan inte jag andas. (Ohörbart)

Sköterskan: Ja, men du pratar utan problem och för mig så hör jag inte att du har några andningsproblem.

23-åringen: Jag ringer för att jag inte kan andas. Jag kan inte andas längre.

Sköterskan: Men du andas jättebra. Jag hör inte annat än att du andas.

23-åringen: Hjälp!

Sköterskan: Utan problem.

23-åringen: Snälla! Skicka en ambulans!

Sköterskan: Ja, men jag kan inte bedöma att du … vi behöver skicka för att jag hör att du andas och att du står och går.

23-åringen: Jag ligger på golvet!

Sköterskan: Ligger du på golvet?

23-åringen: Ja.

Sköterskan: Mm.

Samtalet fortsätter med att sköterskan undrar hur de ska kunna ta sig in i lägenheten och 23-åringen svarar att han har öppnat ytterdörren. Detta får sköterskan att ifrågasätta att 23-åringen verkligen ligger på golvet.

Sköterskan: Sätt dig upp nu!

23-åringen: Jag ramlar bara ihop.

Sköterskan: Nej. Sätt dig upp nu! Du kan håll i dig i toaletten, eller i handfatet eller vad det nu är som finns i närheten. Så kan du hålla i dig. Sätt dig upp nu!

23-åringen: Jag kan inte andas. Oj.

Sköterskan: Ja, men du andas jättebra. Jag lovar dig.

23-åringen: Rosslande ljud och en duns.

Sköterskan för ett samtal med en kollega. 23-åringen upprepar att han behöver en ambulans och att han inte kan andas. Sköterskan ifrågasätter detta och säger att han kanske kan kontakta en jourläkare. När sköterskan börjar fråga efter personuppgifter minns inte 23-åringen när han är född. Till slut hörs bara ett stönande och ett gurglande. Det är det sista livstecknet från 23-åringen.

Några minuter efter klockan 06 ringer SOS-sköterskan upp en jourläkare och ber denne att ringa och prata med 23-åringen. Samtidigt säger sköterskan att SOS knappast kommer att skicka en ambulans: ”… jag har svårt att tänka mig det”.

Sköterskan: Du, jag har en patient jag vill att du ringer upp och gör en bedömning. Jag får liksom inget vettigt ur det. Jag misstänker att antingen är det psyk… eller också… ja, panikångest eller psyk. Jag får liksom inte till det. Han säger att han har ätit en Alvedon och en Ipren och kan inte röra sig.

Läkaren: Oj, då.

Sköterskan: Och… men han är uppe och springer i lägenheten och han säger att han inte kan andas, men han andas helt utan anmärkning.

Läkaren: Mm.

Jourläkaren lovar att 23-åringen ska få hjälp: ”Vi ska hjälpa honom.” Han säger också att han kommer att ringa upp 23-åringen. Enligt 23-åringens telefon så ringer någon tre gånger till den utan att han svarar. Trots det drar inte SOS Alarm eller jourläkaren slutsatsen att 23-åringen kan behöva hjälp. Istället konstaterar operatören på SOS i ett samtal med läkaren att han ringt tre gånger.

”Då hälsar jag att du har försökt att ringa den där och inte fick något svar där”, säger operatören.

Läkaren: Ja, då får han återkomma. Det är han som bor i Bagarmossen.

Operatören: Ja, just precis. Okej. Ja, men tack. Tack ska du ha. hej.

Läkaren: Tack. Hej.

Ambulansen kom aldrig och när  och läkare kommer till platsen konstaterade att 23-åringen har avlidit. En visar senare att han dött av en . Händelsen har anmälts till  enligt .

Konversationen kommer från DN

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *