Supervirus oroar amerikanska myndigheter

Supervirus oroar amerikanska myndigheter

En grupp holländska forskare har skapat en ny stam av fågelinfluensan – en muterad variant som kan spridas via luften istället för genom direktkontakt. Det är på universitetet i Rotterdam som det muterade superviruset har skapats. De holländska forskarnas mål var att ta reda på hur man kan stoppa fågelinfluensan, liksom att ta reda på hur man kan utveckla nya vaccin och läkemedel.

H5N2 - Bild CC Wikimedia

Forskargruppen vill nu publicera detaljer om hur man har gått tillväga för att ta fram viruset, men den amerikanska myndigheten , , överväger att stoppa all publikation om upptäckten. Men tror nämligen att informationen skulle komma att användas av .

Ny variant av fågelinfluensa

Det som skiljer denna nya form av fågelinfluensaviruset är att det är luftburet, vilket innebär att det kan smitta mycket enklare än tidigare. Risken för att skapa en är därför stor och detta har fått de amerikanska myndigheterna att reagera. NSABB är nämligen oroliga för att illvilliga människor ska se supervirusets potential som . De amerikanska myndigheterna påpekar att de egentligen är emot vetenskaplig censur, men att detta är ett specialfall med risk för pandemi. Därför har man vädjat till forskningstidskrifterna Science, Nature och att inte publicera forskningsresultaten i sin helhet, det vill säga att de inte ska skildras så ingående att försöken kan upprepas.

Än så länge är det omkring 600 människor runt om i världen som har blivit smittade av fågelinfluensan, men dödligheten är hög. Omkring 60 procent av de som smittas dör. Skulle viruset släppas löst i samhället skulle dödstalen förstås stiga enormt.

Källa: 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *