Svenska kirurger utför den första luftstrupstransplantationen

Svenska kirurger utför den första luftstrupstransplantationen

Det är kirurger på som har genomfört världens första transplantation av syntentiskt under ledning av den italienska professorn . De syntetiska organen skapades av forskare i London som beklädde det konstgjorda organet med från patienten.

Fördelen med är att det inte krävs någon organdonatorer samtidigt som risken för att organet ska stötas bort uteblir helt. Att skapa ett konstgjort organ och genomföra transplantationen kan ske på några få dagar.

Transplantationen genomfördes på en 36 årig cancerpatient som nu uppges vara på benen igen efter operationen tack vare att man genom modern teknik kunnat skapa en unik som är en kopia av patientens egen luftstrupe.

Ingreppet genomförs genom att man scannar patientens luftstrupe med 3 dimensionell scanner och därefter tillverkar en exakt kopia. Den nya luftstrupen transporteras till patienten i en vätska innehållande stamceller från patientens egen . Operationen, som tog 12 timmar, fenomfördes och de canceransatta organen byttes ut.

Genom denna revolutionerande teknik hoppas man på att kunna byta ut flera sjuka organ till syntetiska organ utan att patienten ska riskera att organen stöts bort.

Källa: BBC

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *