Sveriges största forskningsprojekt på gång igen efter uppehåll

Sveriges största forskningsprojekt på gång igen efter uppehåll

Forskningsprojektet är utvecklat av forskare vid . Det är det största medicinska forskningsprojektet någonsin och det är också världsunikt. Tidigare har projektet blivit stoppat av Datainspektionen, men nu har det kommit nya beslut som gör att projektet äntligen kan fortsätta.

Stort forskningsprojekt med många deltagare

LifeGene är ett forskningsprojekt som handlar om hur generna, miljön och människors levnadsvanor påverkar hälsan. I projektet är det tänkt att 500 000 personer ska delta och följas under flera år med , blod- och samt regelbundna enkäter. Datainspektionen har tidigare stoppat projektet av den anledningen att de menar att projektet strider mot . Nu har dock regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen, fattat en rad nya regler som gör det möjligt för LifeGene att fortsätta. Framförallt är det tre nya regler som har stor betydelse för forskningsprojektet. Samtliga har sin utgångspunkt i att forskningens behov ständigt måste vägas mot den personliga integriteten.

1. Nya regler för forskningsregister. Den nya författningen gäller för universitet och högskolor och innebär att de ska få upprätta register för befolkningsbaserad forskning, forskning som handlar om hur arv och miljö påverkar

2. Nya regler som underlättar samkörning av olika register. En utredning ska ta reda på möjligheterna att kunna sambearbeta uppgifter från olika register. Utredningen ska också ge förslag på åtgärder för att kunna genomföra forskningsprojekt som följer en grupp individer under en längre tid. Utredningens resultat ska presenteras under 2013.

3. Ny organisation för registerbaserad samforskning. Åtgärder ska också föreslås för att hitta möjligheter att underlätta den registerbaserade forskningen. Man vill hitta enhetliga regler och rutiner kring uppgiftshämtningen. Idag är det så att olika regelverk och andra praktiska hinder många gånger utgör svårigheter att kunna samköra olika register.

Inlägg sponsrat av projektorlampa

Källa

En kommentar till Sveriges största forskningsprojekt på gång igen efter uppehåll

 1. Anna skriver:

  Hej!
  Jag tycker det är ett HELT fantastiskt projekt, som jag personligen GÄRNA skulle vilja vara delaktig i, skulle hemskt gärna vilja vara en av dessa 50,000 personer som får chansen att delta i ett sådant världsunikt projekt. HÖGST INTRESSANT!!!
  Skulle jätte gärna vilja veta mer om detta, har ju hört lite om det i media. Undrar också om de sökt/söker dessa ”testpersoner” inom olika åldrar, med olika levnadsvanor-ja som exempelvis folk som har helt olika levnadsvanor- matvanor,överviktiga, underviktiga, alkohol/drogvanor,om vissa har div sjukdomar, etc etc- ja you name it! ALLT av intresse skulle jag vilja få reda på, så om någon vet mer om detta, tex var jag kan få mera EXAKTA uppgifter om projektet och de ”testpersonerna”som ingår (och villkoren), och hur det gått till när de hittat/tagit fram testpersonerna.500,000 är ju väldigt många människor, så har de bara ”letat slumpvis” om ni förstår hur jag menar. Eller är det så att det är folk från olika länder som på ett eller annat sätt har med ”forskning” av denna typen att göra som är klara för att delta. OM det vore så att de fortfarande behöver personer som skulle delta så skulle jag gladeligen skriva under på att få vara med redan idag!!! Så snälla om någon vet något posta en kommentar, så jag vet hur jag får mer information.
  Mvh,
  Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *