Tidig behandling minskar hiv-smitta

Tidig behandling minskar hiv-smitta

Enligt en ny studie som genomförts och bekostats av USA:s nationella hälsoinstitut visar resultaten på att vid tidig behandling med bromsmediciner så minskar risken för att den hivsmittade ska överföra sjukdomen till sin partner med hela 96 %.

Studien har genomförts i nio länder där 1 700 par har medverkat. Studien har tagits emot med jubel från forskare runt om i världen och man menar på att den revolutionerande bromsmedicinen som uppfanns på 1990 talet nu har visat sig vara användbar även i förebyggande syfte.

Man uppskattar att inom ett par år kommer 13 miljoner människor vara i behov av bromsmediciner men det är bara 6 miljoner som kan få behandling i form av . Denna studie visar att det finns incitament att ge alla i förebyggande syfte så att man förhindrar att infektioner förs vidare och smittar nya personer då man idag vet att 80 % av de som smittas blir det genom överföring.

Över 25 miljoner personer har avlidit till följd av och mer än 60 miljoner människor har smittats sedan man upptäckte sjukdomen 1981.

Källa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *