Tidig behandling minskar hiv-smitta

Tidig behandling minskar hiv-smitta

Enligt en ny studie som genomförts och bekostats av USA:s nationella hälsoinstitut visar resultaten på att vid tidig behandling med bromsmediciner så minskar risken för att den hivsmittade ska överföra sjukdomen till sin partner med hela 96 %.

Studien har genomförts i nio länder där 1 700 par har medverkat. Studien har tagits emot med jubel från forskare runt om i världen och man menar på att den revolutionerande bromsmedicinen som uppfanns på 1990 talet nu har visat sig vara användbar även i förebyggande syfte.

Man uppskattar att inom ett par år kommer 13 miljoner människor vara i behov av bromsmediciner men det är bara 6 miljoner som kan få behandling i form av . Denna studie visar att det finns incitament att ge alla i förebyggande syfte så att man förhindrar att infektioner förs vidare och smittar nya personer då man idag vet att 80 % av de som smittas blir det genom överföring.

Över 25 miljoner personer har avlidit till följd av och mer än 60 miljoner människor har smittats sedan man upptäckte sjukdomen 1981.

Källa

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *