Tre nya läkemedel som skyddar mot proppar och stroke

Tre nya läkemedel som skyddar mot proppar och stroke

Inom kort kommer man att kunna ersätta blodförtunningsmedlet , som funnits ända sedan 50 talet, med tre nya läkemedel som effektivt skyddar mot . Waran som tidigare varit det enda godkända läkemedlet på den svenska marknaden som har klarat av att förebygga proppar och har gett patienter en hel del biverkningar och den har även varit svår att dosera vilket har inneburit att man varit bunden till blodtryckskontroller med jämna mellanrum.

De nya läkemedel som kommer ut på den svenska marknaden, Eliquis, och , är minst lika effektiva som Waran men med betydligt mindre biverkningar vilket innebär att de drygt hälften av patienterna som idag inte kunnat använda Waran nu kommer att kunna få en medicin som de klarar av att använda utan risker för deras hälsa.

Läkarna är särskilt nöjda med läkemedlet Eliquis som de anser är det bästa läkemedlet av de tre nya och som dessutom, precis som Xarelto, har ett motmedel som kan användas om en patient drabbas av kraftiga blödningar, vilket Pradaxa saknar.

Läkemedlet kommer att finnas tillgängliga på den svenska marknaden inom kort.

Källa: http://www.expressen.se/halsa/1.2615316/nya-lakemedlen-som-skyddar-dig-mot-stroke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *