Unikt vaccin mot HIV och Aids redo att testas på människor

Unikt vaccin mot HIV och Aids redo att testas på människor

Det första och hittills enda förebyggande -vaccinet är nu redo att börja testas på människor. Vaccinet är utvecklat på och det har tidigare gått igenom flertalet , där vaccinet visat positiva resultat. Nu har det alltså fått klartecken för att börja testas på människor.

Om testerna lyckas finns det stor chans att vi kan se ett vaccin mot HIV och på marknaden inom fem år, enligt forskningsgruppen. Det aktuella vaccinet är ett av få HIV vacciner som för tillfället är under utveckling i världen och om testerna skulle ge positivt resultat skulle det få många positiva konsekvenser, inte minst för individerna. För närvarande finns det omkring 35 miljoner människor i världen och omkring 28 miljoner människor har dött till följd av HIV och .

Tidigare försök att skapa HIV-vaccin har misslyckats

Tidigare har det också gjorts försök att skapa ett vaccin mot HIV, men samtliga försök har misslyckats. Senast var 2003. Det som skiljer det nya vaccinet mot tidigare varianter som man försökt skapa är att forskningsgruppen använt sig av genetiskt modifierat HIV-virus för att skapa vaccinet. Man har gjort på liknande sätt som vid framställningen av exempelvis vaccin mot , rabies och A.

Redan i början av 2012 startar en första försöksgrupp bestående av 40 HIV-positiva frivilliga försökspersoner. Går detta försök bra kommer testerna att följas av en större testomgång där vaccinet då ska testas på 6600 personer som har hög risk att drabbas av HIV.

 Källor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *