Var femte receptfri produkt säljs i dagligvaruhandeln

Var femte receptfri produkt säljs i dagligvaruhandeln

För några år sedan skedde en omreglering av apoteksmarknaden, vilket innebar att det då blev möjligt att sälja i dagligvaruhandeln. Studier har nu visat att omregleringen tagits emot väl av kunderna, som uppskattar den ökade tillgängligheten. Numera säljs en av fem receptfria produkter på bensinmackar eller i livsmedelsbutiker.

De receptfria produkterna har blivit en viktig del av affärens sortiment

Även om de receptfria produkterna inte ännu utgör någon särskilt stor del av butikernas totalaomsättning så utgör de ändå en viktig del med tanke på tillgängligheten för kunderna. Det är smidigtatt kunna köpa eller i samband med att man ändå köper bröd och mjölk.

Apotek - Bild CC Flickr @apotekhjartat

Värktabletter och nässpray är storsäljare

När det gäller storsäljarna bland receptfria produkter, det vill säga just nässpray och värktabletter, så är det också så att upp emot 30 procent av dessa säljs via dagligvaruhandeln. När det däremot handlar om exempelvis så säljs det betydligt mindre av dessa i dagligvaruhandeln jämfört med på Apoteken. Kanske har det att göra med att rökavvänjning är förknippat med rådgivning och stöd, vilket gör att man som kund väljer att köpa dessa produkter på apoteken där det finns en större kompetens samlad.

Källa:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5038531

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *