Varannan bantningsprodukt innehåller läkemedel

Varannan bantningsprodukt innehåller läkemedel

Bantningsprodukter marknadsförs ofta med beskrivningen om att de ska vara ”naturliga”. Dock så visar nya analyser från Läkemedelsverket att läkemedelssubstanser som inte står med på förpackningen förekommer vid 50% av testade produkter.

Myndigheten har analyserat 43 produkter genom ett samarbete med Tullverket. Av dem betraktades 21 som läkemedel då de innehöll substanserna , , sildenafil, och/eller . I 18 av 21 produkter var innehållet av läkemedelsubstans inte deklarerat på förpackningen och ingen av produkterna i samarbetsprojektet är godkända läkemedel.

Hela 19 av de analyserade produkterna innehöll sibutramin och tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde vilket är skrämmande, säger Marie Kerttu, utredare Läkemedelsverket.

Sibutramin återfanns tidigare i godkända mediciner för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom det fanns risk för och . Substansen ansågs heller inte lämplig för patienter med psykisk sjukdom eftersom den påverkar signalsubstanser i hjärnan.

Vid misstanke om att man fått biverkningar bör man kontakta sjukvården samt skicka in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *